Groenontwikkelfonds Brabant Online lezen
Groen Ontwikkelfonds Brabant, maart 2019

COLUMN
Nieuwe partijen

Nee, de column van deze maand gaat níet over de verkiezingen van vorige week. Evenmin over het sindsdien veranderde politieke landschap. Deze column gaat wél over nieuwe partijen. Meer nog over de nieuwe concepten die zij bedenken om de natuur in Brabant de kans te geven zich te ontwikkelen in de richting die wij samen voor ogen hebben.
Wie die nieuwe partijen zijn en wat hun bijdrage is? Lees Mary’s column.

Column
Delen: 
Websites voedselbossen
Op 15 maart jongstleden hebben de ondertekenaars van de Green Deal Voedselbossen hun eigen website gelanceerd: www.greendealvoedselbossen.nl. Op de website is informatie te vinden over de Green Deal zelf, over praktijkvoorbeelden en de mensen achter de voedselbossen, over onderzoek en over doorbraken in het oplossen van knelpunten in wet- en regelgeving.
Wilt u specifieke informatie over de ontwikkeling van het grootste productievoedselbos van Nederland in Schijndel, mede mogelijk gemaakt door Groen Ontwikkelfonds Brabant? Kijk op www.voedselbosschijndel.nl
 Green Deal
Delen: 
Inspiratie opdoen?
Om ondernemers, organisaties en particulieren, die nieuwe natuur willen ontwikkelen, op weg te helpen heeft het Groen Ontwikkelfonds Brabant een Inspiratiegids gemaakt. Aan de hand van negen concepten (Natuur & Economie, Natuur & Energie, Natuur & Landbouw, Natuur & Gezondheid, Natuur & Wonen, Natuur & Recreatie, Natuur & Educatie, Natuur & Kunst en Puur Natuur) worden interessante, soms verrassende voorbeelden gepresenteerd.
Binnenkort worden nieuwe voorbeelden aan de Inspiratiegids toegevoegd. Heeft u ook een goed voorbeeld dat prima zou passen in de Inspiratiegids? Laat het ons weten!
Inspiratie?
Delen: 
Nieuwe natuur dankzij Nieuwe Natuur
“De provincie juicht initiatieven als deze toe.” Gedeputeerde Johan van den Hout steekt zijn blijdschap over de oprichting van de stichting Nieuwe Natuur niet onder stoelen of banken. De nieuwe stichting legt met donaties, giften én bijdragen van kopers van natuurbegraafplaatsen nieuwe natuur aan in Brabant. Een eerste voorbeeld is een voormalig landbouwperceel langs de Sterkselse Aa. Op 15 maart jongstleden werden daar, als markering van de start van de herinrichting, twee fladderiepen geplant. In het nieuwe natuurgebied worden bomen en struiken geplant en komt een steile oeverwand waar de ijsvogel kan broeden.
“Door in projecten als deze te investeren dragen ondernemers en burgers bij aan Natuurnetwerk Brabant”, aldus Van den Hout. “De realisatie van dit eerste nieuwe stukje natuur door stichting Nieuwe Natuur is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben ook blij dat de samenwerking met Groen Ontwikkelfonds Brabant zo mooi uitpakt.” 
Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft financieel bijgedragen aan de aankoop en de inrichting van het natuurgebied.
Meer informatie
Delen: 
Natuurlijk Ondernemen zorgt voor 250 nieuwe bomen
Vorige week woensdag hebben de leerlingen van basisschool Sint Jozef uit Nederwetten ruim 250 bomen (zomereiken, ruwe berken, lijsterbessen, elsen en meidoorns) geplant op de grond van de agrarische ondernemers Marieke en Christian Rovers. In 2017 wonnen Marieke en Christian Rovers de door Groen Ontwikkelfonds Brabant georganiseerde prijsvraag ‘Natuurlijk Ondernemen’. In hun winnende plan stelden zij voor om landbouwgrond om te vormen naar een kruiden- en faunarijk grasland. Daarnaast worden bomen aangeplant. “Dit gebied is ontzettend populair bij fietsers en wandelaars. Met name in het weekeinde trekken hier dagelijks honderden mensen langs. Een landschap met bloemen, gras en weides ziet er voor hen een stuk aantrekkelijker uit dan percelen waarop enkel maïs wordt verbouwd. Ik vind dit het mooiste plekje van Brabant en werk er graag aan mee om dat zo te houden”, aldus Christian Rovers, in een interview in Nieuwe Oogst in november 2017.
Meer weten?
Delen: 
Contact
E-mail opties