Groenontwikkelfonds Brabant Online lezen
Groen Ontwikkelfonds Brabant, april 2020
COLUMN
Meer-dan-anderhalve-meter

"Anderhalve meter wordt het nieuwe normaal," benadrukte premier Rutte onlangs nog maar eens. Op veel plekken geeft dat problemen. Want hoe kun je garanderen dat de gewenste anderhalve meter afstand altijd en overal in acht wordt genomen?
In onze Brabantse natuurgebieden kennen we dat probleem niet. Mits niet iedereen op hetzelfde moment naar hetzelfde natuurgebied trekt.
Directeur Mary Fiers gaat in haar maandelijkse column in op het voordeel én belang van meer-dan-anderhalve-meter-natuur.

Column
Delen: 
Wij stellen graag aan u voor...
In de afgelopen weken zijn de teams van Groen Ontwikkelfonds Brabant en de Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant, dankzij de komst van een aantal nieuwe collega’s, op sterkte gebracht. Wie nieuwe natuur in Brabant wil realiseren kan zo nog beter -en in veel gevallen ook sneller- worden geholpen.
Ondernemers, organisaties, particulieren en overheden kunnen bij ons terecht voor subsidie, grond én advies.
Zo ondersteunen de adviseurs van de Werkeneenheid graag bij het opstellen van de project- en subsidieaanvraag.
Benieuwd hoe u uw plan kansrijker kunt maken?
Neem dan vooral contact op met de Werkeenheid.
De medewerkers van de Werkeenheid en Groen Ontwikkelfonds Brabant nemen daarnaast ook het voortouw in de zogenaamde ‘uitnodigingsgebieden’.
Dat zijn de gebieden waar op dit moment nog geen andere partij de rol van aanjager op zich heeft genomen.
Wie-is-wie
Delen: 
Grond voor voedselbossen: nog inschrijven tot 24 mei
De campagne ‘Grond voor Voedelbossen’ gaat door. Wij beseffen dat een aantal potentiële initiatiefnemers vanwege de Coronacrisis een streep door hun plannen heeft moeten zetten. Gelijktijdig weten wij dat er bij andere ondernemers en particulieren nog voldoende belangstelling bestaat voor het inrichten en exploiteren van de vijf locaties waar, met ondersteuning van Groen Ontwikkelfonds Brabant, een voedselbos mag worden aangelegd. De vijf locaties liggen in Baarle-Nassau, Hooge en Lage Mierde, Putte en twee in Den Bosch. In totaal is ruim 22 hectare grond beschikbaar voor de aanleg van de voedselbossen.
Inschrijven kan nog tot 24 mei via de website van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Op de website is ook meer informatie te vinden over de inschrijfvoorwaarden, de ligging en kwaliteit van de beschikbare percelen én waarom Groen Ontwikkelfonds Brabant deze pilot heeft opgezet.
Schrijf in!
Delen: 
'Elk dorp zou eigen voedselbos moeten hebben'

Met inzet van betrokken inwoners wordt in Berlicum het buurtvoedselbos D’Ekkers gerealiseerd. Een uitstekend voorbeeld van hoe lokale voedselproductie en de aanleg van nieuwe natuur elkaar versterken. Het initiatief wordt ondersteund door gemeente Sint-Michielsgestel én Groen Ontwikkelfonds Brabant.
John Vermeer, als adviseur bij het project betrokken, vindt dat het buurtvoedselbos in Berlicum als voorbeeld zou moeten dienen voor veel meer gemeenten in Brabant. “Eigenlijk zou elk dorp zijn eigen voedselbos moeten hebben. Gemeenten hebben over het algemeen veel grond beschikbaar. Het zou prima in het duurzaamheidsstreven van de gemeenten passen als ze een klein deel daarvan teruggeven aan buurtbewoners die daar hun eigen voedsel kunnen verbouwen.”

Lees meer
Delen: 
Streekboerderij goed voorbeeld van natuur en ondernemen
Wilco de Zeeuw en Debbina van Vuuren passen op hun streekboerderij in het landbouwgebied Slabroek in Uden de principes van agroforestry toe. Hun bedrijf, BoerinNatuur, ontwikkelt er een gevarieerd voedsellandschap van -nu nog- 22 hectare groot. BoerinNatuur produceert noten, bessen, fruit, graan, groente, zuivel, eieren en vlees en zorgt gelijktijdig voor het beheer van de natuur en het landschap.
Hoe ze dat doen, wat de achterliggende principes zijn, wat het de boeren oplevert en wat de rol van het Fonds Natuurinclusieve Streekboerderijen was, leest u in een serie van drie artikelen op de inspiratiepagina op onze website. Het concept van de Streekboerderij laat zien hoe Natuur én Ondernemen succesvol kunnen worden gecombineerd!
De artikelen
Delen: 
Contact
E-mail opties