Maandelijkse nieuwsbrief van Groen Ontwikkelfonds Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Groenontwikkelfonds Brabant Online lezen
Groen Ontwikkelfonds Brabant oktober 2021
COLUMN
Geen oranje akkers
Groen Ontwikkelfonds Brabant was de laatste weken veel in het nieuws. Vooral vanwege onze juridische strijd tegen het besluit van Grondkamer Zuid om geen verbod op het gebruik van glyfosaat op onze gronden toe te staan. Willen we écht iets doen aan de verslechterende bodem- en waterkwaliteit en de afnemende biodiversiteit, dan moeten we maatregelen durven nemen. Nú.
Lees de strijdbare column van Mary Fiers.
Column
Delen: 
Hilarische video's over bossen met Marlon Kicken

Waarom is het zo belangrijk méér bossen aan te leggen in Brabant?
Theatermaker Marlon Kicken woont al jaren aan de rand van een natuurgebied in Brabant en heeft het tijdens zijn shows vaak over zijn passie voor natuur. Hij trok met een cameraman de bossen in en kwam tot de ontdekking dat je er kunt er ravotten, ontspannen én inspannen. Zijn conclusie na uren in het bos te hebben doorgebracht: je wordt er blij van!
De filmpjes die Marlon heeft gemaakt, doorspekt met humor, zijn te zien op de website van Brabantse Burgerbossen. 

Een video
Delen: 
Brabantse Burgerbossen: al bijna 800 m2 gedoneerd
Eind vorige maand is op initiatief van Groen Ontwikkelfonds Brabant de campagne Brabantse Burgerbossen gelanceerd. Wij roepen Brabanders op om, samen met ons, nieuwe bossen aan te leggen in Brabant. Het idee is eenvoudig: voor een of een paar tientjes kun je er al voor zorgen dat er meer bos in Brabant wordt gerealiseerd. Groen Ontwikkelfonds Brabant verdubbelt elke donatie. In de afgelopen maand is al bijna 800 m2 nieuw bos gedoneerd.
Begin volgend jaar maken we bekend waar het eerste Brabantse Burgerbos wordt aangelegd. Want dat het er komt, dat staat vast. De locatie delen we, nadat er afstemming met gemeente en omwonenden heeft plaatsgevonden, als eerste met de donateurs. Ben je ook benieuwd waar het eerste Brabantse Burgerbos komt? Doe mee én schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Doe mee!
Delen: 
Serie Omroep Brabant over nieuwe natuur
Omroep Brabant heeft onlangs op haar website een serie van vier artikelen gepubliceerd over de aanleg van nieuwe natuur in Brabant. Journalist Peter Pim Windhorst sprak met onder meer Ger van den Oetelaar (ARK Natuurontwikkeling), Lars Koreman (Natuurmonumenten), Jan Baan (voorheen Brabants Landschap), Herman van Ham (ZLTO), Wouter van Eck (Voedselbosbouw Nederland), John Heesakkers (Janmiekeshoeve in Mariahout) en Mary Fiers over het belang van meer nieuwe natuur in Brabant.
Artikelen
Delen: 
Debat 'Groen maakt niet gelukkig' over bossen

Directeur Mary Fiers van Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft afgelopen maandag deelgenomen aan een 'koploperdebat' in De Balie in Amsterdam over nieuwe bossen in Nederland. “Is er wel genoeg ruimte voor natuur’” luidde de centrale vraag tijdens het programma, dat werd gepresenteerd door televisiemaker Teun van der Keuken.
Benieuwd naar wat er is besproken en wat het debat heeft opgeleverd? Kijk het terug via de site van De Balie.

Het debat
Delen: 
BPG en ZLTO: 'samen 4000 hectare nieuwe natuur realiseren'
BPG Vereniging landelijk Brabant en ZLTO gaan samen investeren in de ontwikkeling van nieuwe natuur en de aanleg van meer bossen in Brabant. De beide belangenorganisaties hopen dat hun samenwerking gaat zorgen voor 4000 hectare nieuwe natuur in Brabant. Maurits van Bouwdijk Bastiaanse (voorzitter BPG Vereniging landelijk Brabant; op de foto in het midden) en Wim Bens (bestuursvoorzitter ZLTO) hebben onlangs, tijdens het jubileumsymposium van BPG Vereniging landelijk Brabant, toegezegd zich daarvoor te willen inzetten.
BPG-voorzitter Van Bouwdijk Bastiaanse: “Veel boeren en particulieren willen graag meewerken aan het realiseren van de Brabantse natuurambities, maar uiteindelijk moeten ze natuurlijk ook een boterham kunnen blijven verdienen. Vandaar dat we alle betrokkenen oproepen om samen plannen te maken en daar op een creatieve wijze naar te kijken. Zodat de Brabantse natuur er beter van wordt, het landschap afwisselender en er voor de boer ook nog een goed verdienmodel overblijft.”
Mary Fiers is verheugd over deze grote ambitie van BPG Vereniging landelijk Brabant en ZLTO. “Afgelopen jaren hebben particulieren en ondernemers in Brabant laten zien dat ze een grote bijdrage kunnen leveren aan het realiseren nieuwe natuur. Dat geeft vertrouwen dat deze nieuwe ambitie ook gerealiseerd kan worden”.
Lees meer
Delen: 
Contact
E-mail opties