Nieuwsbrief Groen Ontwikkelfonds Brabant nr 63 - maart 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Groenontwikkelfonds Brabant Online lezen
Groen Ontwikkelfonds Brabant maart 2022
COLUMN
2021: goed jaar, mét winstwaarschuwing
Onlangs is het publieksverslag 2021 van Groen Ontwikkelfonds Brabant gepubliceerd. In haar maandelijkse column benoemt directeur Mary Fiers de belangrijkste resultaten. Haar conclusie: 2021 was een goed en productief jaar, maar er zijn ook zorgen. Welke dat zijn? Lees de column van Mary.
Column
Delen: 
Win 3 x € 5.000 voor jouw natuurplannen

Heb je financiële hulp nodig om jouw natuurplannen te kunnen uitvoeren?Groen Ontwikkelfonds Brabant en provincie Noord-Brabant belonen dit jaar opnieuw drie originele en betekenisvolle natuurplannen met een eenmalige bijdrage van 5.000 euro. Stuur jouw plan (maximaal 2 A4) uiterlijk 6 juni in en maak kans op het prijzengeld.
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst Natuur in Eigen Hand, die op 29 juni wordt gehouden bij biologische boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek.
Om in aanmerking te komen voor de bijdrage van € 5.000 moet jouw plan origineel zijn, mensen in beweging brengen en meer zijn dan enkel een plan voor de eigen achtertuin. Vanzelfsprekend moet het ook een bijdrage leveren aan de verbetering van de biodiversiteit in Brabant. Het plan moet bovendien binnen een jaar na toekenning van de bijdrage worden uitgevoerd. Voor de jury is het belangrijk te weten waar het prijzengeld aan wordt besteed; er moet dus een globale begroting worden toegevoegd. 

Lees meer
Delen: 
En wéér gaan er bomen in de grond...
Vrijwel elke week wordt er wel ergens in Brabant, op initiatief van ondernemers, gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en particulieren, begonnen met de aanleg van nieuwe natuur in het Natuurnetwerk Brabant. Een goed voorbeeld van een particulier initiatief is de aanleg van nieuwe natuur in de omgeving van Tilburg door de vrijwilligers van stichting Duurzaamheidsvallei. Zij hebben grootse ambities; ambities die wij van harte ondersteunen. Onlangs werd, in het bijzijn van de wethouder van Tilburg en de directeur van Groen Ontwikkelfonds Brabant, de eerste boom geplant (zie foto) in wat ook wel De Benedictus wordt genoemd.
Bijzonder was afgelopen maand ook de oplevering van een nieuw natuurgebied bij het dorpje Zeeland. Het natuurgebied, onderdeel van de Maashorst, is bijna 60 voetbalvelden groot.
Film aanleg Benedictus
Delen: 
Inspiratiegidsen nu ook fysiek beschikbaar

Het heeft vanwege de wereldwijde papierschaarste iets langer op zich laten wachten, maar sinds afgelopen week zijn de nieuwste versies van de Inspiratiegidsen ook fysiek beschikbaar. Groen Ontwikkelfonds Brabant geeft twee gidsen (Puur Natuur en Natuur & Ondernemen) uit, met veel informatie over de mogelijkheden van de aanleg van natuur in Brabant én met interessante voorbeelden van (meestal) al gerealiseerde natuurplannen.
Ben je geïnteresseerd in een fysiek exemplaar van een of beide gidsen, stuur ons een mail.
De gidsen zijn ook online, als doorbladerbare pdf, te bekijken.

De gidsen
Delen: 
MCB schenkt € 10.000 aan Brabantse Burgerbossen
Metaalgroothandel MCB in Valkenswaard heeft, als resultaat van een eindejaarsactie, een bedrag van € 10.000 gedoneerd voor de aanleg van Brabantse Burgerbossen. Relaties van het bedrijf ontvingen in december een e-mail, waarin ze werden uitgenodigd een keuze te maken uit drie ‘groene’ cadeaus. Het merendeel van de aangeschreven relaties koos voor een donatie aan de Brabantse Burgerbossen.
Zoals bekend verdubbelt Groen Ontwikkelfonds Brabant elke donatie aan de Brabantse Burgerbossen. De gezamenlijke bijdrage aan de Brabantse Burgerbossen is daarmee liefst € 20.000. Dat komt bovenop het eerder al gedoneerde bedrag van ruim € 15.000.
Doneren?
Delen: 
De Rouwbommel: zo kan het (ook)!
Het zijn niet alleen waterschappen, natuurbeheerders, gemeenten en ondernemers die in actie komen om meer natuur in Brabant te realiseren. Ook steeds meer (groepen van) particulieren ontwikkelen nieuwe natuur in het Natuurnetwerk Brabant. Dat is niet alleen lovenswaardig, maar ook belangrijk! Er zijn namelijk veel initiatieven én handen nodig om in 2027 het robuuste en aangesloten natuurnetwerk gerealiseerd te hebben dat we in Brabant voor ogen hebben.
Natuurwerkgroep Liempde is zo’n groep van particulieren die natuur heeft aangelegd. Het resultaat mag er zijn: De Rouwbommel is in oude luister hersteld. Wat daarvoor nodig was legt Dirk Eykemans van de natuurwerkgroep uit in een korte film. Het is voorlopig de laatste in een reeks van korte filmpjes over Brabantse natuurmakers.
Bekijk de film
Delen: 
Contact
E-mail opties