Nieuwsbrief Groen Ontwikkelfonds Brabant april 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Groenontwikkelfonds Brabant Online lezen
Groen Ontwikkelfonds Brabant april 2022
COLUMN
Graag nog véél meer families Van Beek!
Onlangs sprak Mary Fiers met de familie Van Beek, die in de omgeving van Budel een eigen Co2-compensatiebos heeft aangelegd. Een initiatief dat waardering én navolging verdient, betoogt Mary in haar maandelijkse column.
Column
Delen: 
Verkoop van 44 hectare grond voor nieuwe natuur

Groen Ontwikkelfonds Brabant verkoopt in totaal 44 hectare grond, verspreid over negen locaties in Brabant.
De gronden liggen in Leende, Vessem, Chaam, Helvoirt, Drunen, Udenhout, Berlicum, Oss en Someren.
Om de grond te kunnen aankopen moeten de belangstellenden een goed plan kunnen overleggen voor de ontwikkeling van nieuwe natuur op deze locaties. Iedere locatie kent specifieke inschrijfvoorwaarden.
Lees meer over de inhoud van deze verkopen en de planning op de website van Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Lees meer
Delen: 
Meld je aan voor bijeenkomst Natuur in Eigen Hand
Na twee eerdere afgelastingen (vanwege de coronamaatregelen) wordt in 2022 weer een bijeenkomst Natuur in Eigen Hand gehouden. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 29 juni bij bioboerderij Het Schop in Hilvarenbeek. De organisatie is in handen van IVN Brabant, provincie Noord-Brabant, het coördinatiepunt landschapsbeheer van het Brabants Landschap en Groen Ontwikkelfonds Brabant.
De bijeenkomst is vooral interessant voor (groepen van) particulieren en organisaties die nieuwe natuur in Brabant willen aanleggen. Op deze avond worden inspirerende voorbeelden getoond, kun ervaringen worden gedeeld delen en worden concrete handvaten geboden om van idee naar realisatie te komen. 
Tijdens de bijeenkomst in Hilvarenbeek worden ook de winnaars van de prijsvraag Natuur in Eigen Hand gehuldigd. De drie beste plannen voor ontwikkeling van nieuwe natuur in Brabant worden beloond met een financiële bijdrage van € 5.000.
Lees meer
Delen: 
Bosdeal ook in coalitieakkoord?
In de meeste Brabantse gemeenten is of wordt gewerkt aan het coalitieakkoord. De nieuwe gemeenteraden doen daarin richtinggevende uitspraken over wat zij in de komende vier jaar willen bereiken. Een goed moment ook om na te denken over de natuurambities van de gemeente. 
Groen Ontwikkelfonds Brabant helpt graag bij de uitvoering van die plannen. Zo bieden wij samen met Trees for All een aantrekkelijke Bosdeal aan gemeenten aan die voornemens zijn om, als onderdeel van het Natuurwerk Brabant, nieuw bos aan te leggen.
Bosdeal
Delen: 
Waardebepaling grond verandert per 1 mei 2022
Per 1 mei 2022 wordt voor het bepalen van de hoogte van de subsidie voor de functiewijziging en verwerving uitgegaan van het verschil in waarde tussen de huidige (agrarische) grond en de uiteindelijke natuurgrond.
Dat waardeverschil moet worden bepaald door een onafhankelijke taxateur. Doen we dat niet, dan zouden we in strijd met de regels voor staatssteun handelen.
Wat dat vanaf 1 mei 2022 betekent voor de aanvraag van subsidies lees je in een speciaal hiervoor gemaakt document met voor de hand liggende vragen.
Vragen!
Delen: 
'Zoals elk bos vraagt ook een voedselbos om geduld'
Onlangs werd op het terrein van het productievoedselbos in Schijndel een studiedag gehouden voor startende voedselbosboeren – met name deelnemers aan het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw – en andere (agrarische) ondernemers met serieuze plannen voor de aanleg en exploitatie van voedselbossen van meer dan 5 hectare. Tijdens deze bijeenkomst ging onder meer ook de korte film Pionieren met Voedelbossen in première.
De studiedag was ook een goede gelegenheid om de aanwezigen te laten zien hoe het voedselbos zich in de vier jaar na de eerste aanplant heeft ontwikkeld. Toevallige passanten uiten nog wel eens de kritiek dat de voormalige landbouwgronden er ‘verwaarloosd’ uitzien. Wouter van Eck van stichting Voedselbosbouw Nederland weerlegt dat: “Op dit moment staan er nog veel pioniersoorten. Dat zijn de ‘wegbereiders’ voor de bomen en struiken, die straks voor de opbrengst van het voedselbos gaan zorgen. Zoals elk ander bos vraagt ook een voedselbos om geduld.” Hoeveel geduld nog nodig is en welke eerste resultaten de initiatiefnemers zien lees je in een artikel op onze site.
De stand van zaken
Delen: 
Contact
E-mail opties